Kategorie
śniadania węglowodanowe
śniadania tłuszczowe
zupy
dania mięsne
dania rybne
dania bezmięsne
sałatki i surówki
desery
pieczywo i ciasta
sosy
produkty bez cukru
odstępstwa
 
Zaloguj się
Login*
Hasło*
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować


Sklep z zabawkami

Zabawki dla Dzieci

Sklep z odzieżą używaną

Sklep z odzieżą używaną



Kategoria główna: Przepisy - dania mięsne

pieczeń wieprzowa

Dodane przez: joa21 w dniu 04/09/2009
pieczeń wieprzowa 5789 wyświetleń
2.37 średnia ocena
273 głosów
 
 
Wydrukuj
 
Wyślij przepis znajomemu

Ocena

wykwintna pieczeń

Składniki

- szynka wieprzowa (około 1kg)
- 2 cebule
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka musztardy bez cukru (np. Dijon)
- świeży tymianek
- sól, pieprz

Jak przyrządzić

mięso natrzeć solą, czosnkiem i pieprzem, skropić octem

cebule pokroić w plastry i obłożyć mięso

dodać tymianek i zawinąć w folię

wstawić do lodówki na 48h

następnie wyjąć i podsmażyć z każdej strony

włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować musztardą

polać oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 1h (~180 stopni)

w czasie pieczenia często polewać powstałym sosem z winem

po upieczeniu nie wyjmować z wyłączonego piekarnika przez jeszcze 20 min

Komentarz

podawać z dużą ilością warzyw

Sposób podania

na ciepło

Czas potrzebny na przygotowanie

dwa dni + 2-3h

Stopień trudności

średni
 

Komentarze

 
 

Dodaj komentarz

 
Goście nie mogą dodawać komentarzy
Kanały RSS
Szukaj
Indeks Glikemiczny
Tabela IG
Rodzaje posiłków
Literatura obowiązkowa