Kategorie
śniadania węglowodanowe
śniadania tłuszczowe
zupy
dania mięsne
dania rybne
dania bezmięsne
sałatki i surówki
desery
pieczywo i ciasta
sosy
produkty bez cukru
odstępstwa
 
Zaloguj się
Login*
Hasło*
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować


Sklep z zabawkami

Zabawki dla Dzieci

Sklep z odzieżą używaną

Sklep z odzieżą używaną



Kategoria główna: Przepisy - śniadania węglowodanowe
Kategoria dodatkowa: Przepisy - zupy

płatki owsiane

Dodane przez: joa21 w dniu 10/28/2008
płatki owsiane 76669 wyświetleń
2.8 średnia ocena
676 głosów
 
 
Wydrukuj
 
Wyślij przepis znajomemu

Ocena

moje ulubione śniadanie

Składniki

jedna porcja:

- płatki owsiane - nie ekspresowe, nie górskie tylko najzwyklejsze jak najmniej przetworzone (max. 100g, ja daje 3-4 łyżki)
- mleko max 1,5% tłuszczu (0,3-0,4l) lub jogurt bez cukru max. 1,5% tłuszczu (naturalny lub owocowy bez cukru)

Jak przyrządzić

jeśli jemy na zimnym mleku, to:
- wsypać płatki do miski i zalać minimalną ilością mleka (tak, aby przykryło płatki)
- wstawić do mikrofalówki na 30-45 sekund, aby lekko zmiękły i nasiąknęły mlekiem
- zalać resztą zimnego mleka

jeśli jemy na ciepłym mleku, to:
- wsypać płatki do miski i zalać mlekiem
- wstawić do mikrofalówki do uzyskania odpowiedniej temparatury mleka

jeśli jemy na zimnym jogurcie, to:
- wsypać płatki do miski i zalać jogurtem
- wstawić do lodówki wieczorem, w dzień poprzedzający konsumpcję

Komentarz

bardzo zdrowy posiłek

Sposób podania

na zimno lub na ciepło

Stopień trudności

bardzo łatwe
 

Komentarze

 
ja zawsze gotuję płatki. Tzn zagotowuję mleko do niego dodaję płatki i tak razem gotuję je jeszcze 5-10 min jedyni minus jest taki, że śniadanie wolę zjeść od razu a nie stać nad garami :/ Tak czy inaczej płatki są super. Na chudzianka.pl/4-zdrowe-przepisy-na-odchudzanie znalazłam 4 najbardziej polecane diety i w każdej płatki są polecane. Są niesamowicie bogatym źródłem witamin.
Monika on 04-06-2014
 
 

Dodaj komentarz

 
Goście nie mogą dodawać komentarzy
Kanały RSS
Szukaj
Indeks Glikemiczny
Tabela IG
Rodzaje posiłków
Literatura obowiązkowa